Sterke isolatie vraagt om goede ventilatie

Huizen worden in Nederland tegenwoordig voorzien van de allerbeste isolatiematerialen. Deze goede isolatie is uiteraard gunstig voor de energierekening, maar het vraagt ook om goede ventilatie. Zonder een goede ventilatie blijft de vervuilde lucht vanwege de sterke isolatie in huis hangen. Dit is iets wat je wilt voorkomen. De vervuilde lucht kan namelijk voor verschillende gezondheidsklachten zorgen. Is jouw woning voorzien van goede isolatie? Kies dan ook voor de beste ventilatie. 

Ventilatie met warmteterugwinning  

Voor de optimalisatie van de luchtkwaliteit in huis is het investeren in goede ventilatie essentieel. Er bestaan verschillende systemen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan dit luchtverversingsproces. Een systeem dat steeds meer in populariteit toeneemt is de WTW ventilatie. Bij dit systeem is er sprake van warmteterugwinning. Dit houdt in dat de vervuilde lucht in het verversingsproces deels hergebruikt wordt. De gebruikte lucht wordt ingezet bij het verwarmen van de inkomende verse lucht alvorens het naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor is er dus sprake van balans tussen de inkomende- en uitgaande lucht en gaat er nauwelijks energie verloren. De duurzame werking van dit systeem verklaart dan ook de toenemende populariteit ervan. Het gaat immers om een zeer milieuvriendelijke manier van ventileren.

Verschillende soorten systemen 

Ventilatie met warmteterugwinning wordt ook wel systeem D genoemd. Ook binnen dit duurzame systeem zijn er weer verschillende varianten op de markt. Je kunt je wellicht voorstellen dat een appartement om een ander soort ventilatie vraagt dan een grote woning. Er zijn daarom binnen systeem D verschillende vormen gecreëerd waardoor er voor ieder type woning een passend ventilatiesysteem bestaat. Bij een grote woning wordt er doorgaans gebruik gemaakt van één centraal systeem dat de ventilatie voor de gehele woning regelt. Dit wordt gedaan middels een luchtverdelingssysteem. Bij kleinere woningen wordt vaak gekozen voor een decentraal systeem. Bij dit systeem wordt er een speciale unit in de buitenmuur geplaatst die de kleine ruimte optimaal kan ventileren. 

Goede ventilatie is onmisbaar

Wat de oppervlakte van je woning ook is; een goede ventilatie is in alle gevallen onmisbaar. Juist doordat er in een woning volop geleefd wordt, is er al snel sprake van een vervuilde lucht. De goede isolatie van een woning zorgt ervoor dat deze vervuilde lucht niet zomaar afgevoerd kan worden. De installatie van een goed systeem dat zorgdraagt voor de verversing van de lucht is dus aan te raden. Wanneer je jouw woning niet goed ventileert, liggen gezondheidsklachten op de loer. Je kunt hierbij denken aan hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Voorkom dit en creëer een gezonde leefomgeving met de allerbeste ventilatie.