Tips om geld te besparen op je energierekening

Voor veel mensen is het noodzaak om goed op de uitgaven te letten, anders komen zij niet of bijna niet rond. De energierekening is ook een belangrijke uitgaven post waarop jaarlijks veel geld bespaard kan worden.  Wij geven je een aantal tips zodat je goedkoper uit kan zijn met je energierekening.

Apparaten en verlichting

Het verschil tussen het A+++ energielabel en het G energielabel is erg groot. Apparaten die een G label hebben verbruiken heel veel energie in tegenstelling tot apparaten die een A+++ label hebben. Als het verbruik van zo een apparaat hoog ligt, zal je dit ook merken in de eindafrekening. Het is dus verstandig om altijd naar het energielabel te kijken als je een nieuw apparaat gaat aanschaffen. Daarnaast is het belangrijk om de stekkers uit de stopcontacten te halen van apparaten die je op dat moment niet gebruikt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan opladers, deze gebruiken stroom zonder dat je en een apparaat op aangesloten hebt en dit kan tot tientallen euro’s per jaar oplopen.

Het huishouden

Ook in het huishouden kan je letten op je energieverbruik. Door de wasmachine op een lagere temperatuur aan te zetten en je was op te hangen in plaats van de was in de droger zetten, bespaar je ook energie. Daarnaast kun je de vaatwasser op een eco-stand en liever in de nacht aanzetten dan overdag.

Vergelijken

Het is ook belangrijk dat je de offertes van verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijkt. Per energieleverancier kunnen de kosten namelijk tientallen tot honderden euro’s per jaar uiteenlopen. Dit kun je het beste jaarlijks doen omdat de tarieven elk jaar wijzigen, het kan dus voorkomen dat een energieleverancier dit jaar tot de goedkoopste behoort, maar dat hij het jaar daarop tot een van de duurste behoort.