To Do list voor een verhuizing naar het buitenland

Een verhuizing naar het buitenland is niet zomaar iets. Bij een gewone verhuizing komt al veel kijken, bij een internationale verhuizing moet je aan nog veel meer dingen denken. Met deze tips blijf je de bomen in het verhuisbos gewoon zien.

Woonruimte

Uiteraard zorg je ervoor dat je woonruimte hebt, al dan niet tijdelijk, als je emigreert. Je kan zelf op zoek gaan en websites van makelaars in het betreffende land bekijken. Verdiep je ook in het koopproces in het land van keuze, dat kan immers heel anders zijn dan in Nederland.

Taal

Bij de voorbereiding hoort wat ons betreft zeker ook de taal leren, als je die nog niet spreekt uiteraard. Het gaat erom dat je je enigszins verstaanbaar kan maken en anderen begrijpt. De taal écht leren kan ook later nog.

Werken en leren

Ga je verhuizen voor een baan? Dan is het simpel. Ga je een baan zoeken of begin je als zelfstandige? Begin dan op tijd met oriënteren, check of jouw diploma daar dezelfde waarde heeft en zoek globaal uit hoe het zit met belastingen in het betreffende land. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen.

Ben je nog aan het studeren of heb je kinderen die nog naar school gaan? Kan je je studie op je nieuwe woonplek voltooien? Of kan je beter overstappen naar een vergelijkbare opleiding? Hoe kunnen je kinderen instromen in het onderwijs op jullie nieuwe bestemming?

Verzekeringen

Heel belangrijk is ook dat je je verzekeringen eens onder de loep neemt. Welke verzekeringen moet je ruim op tijd opzeggen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan je opstalverzekering. Welke verzekeringen kan je door laten lopen? Hoe zit het met je ziektekostenverzekering? Zorg ervoor dat je dit allemaal hebt geregeld voordat je naar het buitenland gaat verhuizen. Niet verzekerd of te laag verzekerd zijn kan grote financiële consequenties hebben.

Pensioen

Als je vertrekt uit Nederland, dan stopt jouw opbouw voor je AOW. Houd er dus rekening mee dat je veel minder krijgt uitgekeerd als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Leg waar mogelijk iedere maand een bedrag opzij of regel een alternatieve pensioenpot.

De verhuizing

Je laten verhuizen door een bedrijf kost veel geld, zeker naar het buitenland verhuizen. Je kan echter zelf veel voorbereiden, door overbodige spullen weg te gooien en door zoveel mogelijk zelf in te pakken. Ook kan je zelf al spullen meenemen als je van tevoren vaker die kant op rijdt. Daarvoor een bus huren is wellicht ook een optie. Iedere vierkante meter spullen die het bedrijf niet hoeft te verhuizen kan jou geld besparen.

Het is een hoop geregel en hoe dan ook een spannende tijd. Toch zal je zien dat wanneer je eenmaal gesetteld bent en de sfeer en comfort van je nieuwe thuis ervaart, het het allemaal waard bleek!