Van nuttig tot decoratief: de zinken emmer

Tot diep in de twintigste eeuw was een zinken emmer uit het huishouden niet weg te denken. Vooral boeren konden niet zonder. Sinds alle emmers van kunststof zijn, is de zinken emmer opgewaardeerd van gebruiksvoorwerp tot decoratief element. Ze zijn namelijk nog overal te koop.

Wat kun je allemaal met zinken emmertjes?

De tegenwoordig populairste bestemming van zo’n emmer is als bloempot. Vooral een fraaie hortensia gedijt prima in zinken emmertjes, maar ook bloembollen schuwen het zink niet. In alle gevallen geldt voor het bloempotgebruik dat je in de bodem enkele afwateringsgaatjes moet boren om de plant of bloemen niet te laten verzuipen.

Een tweede gebruiksmogelijkheid is als je de zinken emmer volstort met zand en er vervolgens een of meer kaarsen in plaatst. Even afdekken met bijvoorbeeld kiezel verhoogt het decoratieve effect. Dan is er de mogelijkheid om een dergelijke emmer te gebruiken voor het bewaren van melk – de aloude functie van de emmer – of limonade. Of desgewenst snoep of koekjes. Afdekken van de emmer is in dat geval wel nodig. Heeft u een huisdier dan passen kattenvoer of hondenbrokken er ook uitstekend in.

Zinken emmer ter decoratie aan de muur of schutting

Dan is er nog het muurdecoratiegebruik. Aan een schutting of buitenmuur hangt zo’n nostalgische zinken emmer met bijvoorbeeld een hangplant erin of een wilde bosviool zeer pittoreske. Verder is het gebruik van een zinken emmer als vuurkorf goed mogelijk. Maak een paar sleuven in de zijkant van de emmerwand en je hebt een originele en bovenal nostalgische vuurkorf.

Tot slot kunnen zinken emmertjes ook prima dienen om even een handwasje in te doen. De zinken emmer: universeel bruikbaar