Van wieg tot tweepersoonsbed

Slaapcomfort is misschien wel één van de belangrijkste zaken in het leven, ook voor uw eigen gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u altijd in een comfortabel bed ligt. Zo voorkomt u slapeloosheid, rugklachten en slapende/tintelende handen of voeten. Zorg er daarom altijd voor dat u een matras kiest die bij u past. Van baby tot volwassene zijn er verschillende soorten bedden waar u uit kunt kiezen. Ze staan hier op een rijtje voor u:

Wieg

Een wieg is bijzonder. Het is de plek waar voor het eerst in geslapen wordt als baby, daarom hebben veel ouders een speciale binding ermee. Een wieg wordt doorgaans alleen de eerste drie tot zes maanden gebruikt. Daarna wordt je als baby beweeglijker en kan het tijdens het omrollen tegen een dichte zijkant aankomen. Dit zou verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken. Een voordeel van de wieg is dat die licht en compact is, hierdoor is de wieg makkelijk verplaatsbaar en kunt u uw baby dichtbij houden.

Ledikant

Een ledikant is het veiligste babybed, doordat de zijwanden uit spijlen bestaat. Zo kan uw kind ook niet in ademnood komen bij een verkeerde ligging met zijn/haar mond of neus tegen de zijkant. Een ledikant is geschikt tot ongeveer 2,5 jaar oud. Zorg bij een ledikant ervoor dat de afwerking splintervrij en glad is en zonder uitstekende delen. Het matras moet er goed inpassen en maximaal 1 vinger tussen het matras en de zijwanden. Het is ook handig als de bodem verstelbaar, zodat u in het begin niet veel hoeft te bukken en het kindje er later niet uit kan vallen.

Juniorbed of eenpersoonsbed

Een juniorbed oftewel peuterbed heeft afmetingen van 70 x 150 cm. Dit bed is eigenlijk een tussenstap tussen een ledikant en eenpersoonsbed. Ook zou het mogelijk om meteen naar een eenpersoonsbed toe te gaan, dan is wel een wat lager bed geschikt. Want als het kind dan uit het bed valt is het geen grote hoogte. Het voordeel van meteen voor een eenpersoonsbed te gaan is dat het bed totdat die het huis uitgaat geschikt is. Als uw kind veel beweegt is een bedhek wel handig. Deze zijn zowel los als al aan het bed vast verkrijgbaar.

Tweepersoonsbed

Uiteindelijk zal u samenwonen of heeft u gewoon behoefte aan een groter bed. Als uw slaapkamer niet heel groot is dan is een twijfelaar een goede optie. Een twijfelaar zit tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed in. Bij een tweepersoonsbed heeft u ook nog keuze uit een boxspring of een ledikant. Een ledikant is een bedconstructie zonder bedbodem en matras. Een boxspring is een combinatie van matras en bedbodem, er liggen als het ware 2 matrassen op elkaar. Er zijn ook nog waterbedden. Er zijn harde en zachte waterbedden. Nadeel van een waterbed is dat ze lastig te verplaatsen zijn en moeilijk te onderhouden.
Succes met het uitkiezen van het juiste bed!