Verzekeringen die je moet regelen voor je het huis uit gaat

Verzekeringen zijn enorm handig om af te sluiten. Ze beschermen je tegen onvoorziene situaties die veel geld kunnen kosten. Er zijn talloze verzekeringen en via verzekeringsmaatschappijen kun je tegenwoordig bijna alles wat los en vast zit verzekeren. Maar als je een nieuw huis gaat betrekken, welke verzekeringen heb je dan echt nodig? Welke verzekeringen zijn verplicht en waar kun je keuzes in maken?

Welke verzekeringen moet je verplicht afsluiten

Voor iedereen die 18 jaar of ouder is is een zorgverzekering verplicht om af te sluiten. De verschillen in de premie, de dekking en andere voorwaarden kunnen per maatschappij verschillen waardoor het dus verstandig is om online je zorgverzekering te vergelijken. Als je een huis koopt, dan eist de hypotheekverstrekker vaak ook nog dat je bepaalde verzekeringen afsluit. Denk hierbij aan een woonhuisverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Verzekeringen die je verder nog kunt afsluiten

Een groot aantal verzekeringen is echter niet verplicht om te hebben, maar het is vaak wel heel verstandig om te bekijken of deze van pas kunnen komen. Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt bijvoorbeeld schade vergoedt die je per ongeluk veroorzaakt bij een ander. De spullen in je woning kun je verzekeren met een inboedelverzekering en ook een opstalverzekering voor schade aan je woning kan heel erg handig zijn. Een woonlastenverzekering kan van pas komen om je hypotheek te blijven betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. 

Losse verzekeringen of een pakket afsluiten?

Losse verzekeringen zijn prijstechnisch vaak erg gunstig omdat de ene verzekeraar goedkoper is dan een andere per type verzekering. Het nadeel hiervan is echter veel administratie, iets wat kan worden voorkomen door een pakketverzekering af te sluiten. Dit is een afweging die je voor jezelf moet maken afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.