Voordelen van een goede ventilatie in huis

Het is essentieel dat een woning goed geventileerd wordt. Denk hierbij niet alleen aan ruimtes met veel vocht, zoals een keuken of badkamer. Ook de ruimte waar de cv-ketel geïnstalleerd is, zal goed geventileerd moeten worden om bijvoorbeeld het inademen van radon tegen te gaan. Radon is een zeer schadelijk gas, waarvan je vaak niet in de gaten hebt dat het in huis aanwezig is. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor het wegzuigen van het gas, waardoor de kans op bijvoorbeeld een verstikking aanzienlijk kleiner wordt. Zorg dat de ruimte met de cv-ketel op het ventilatiesysteem is aangesloten.

 

Afvoer van condens in vochtige ruimtes

Reeds werd beschreven dat een ventilatiesysteem, bijvoorbeeld een systeem met buisventilatie, in staat is om condens uit ruimtes weg te zuigen. Het gaat hierbij in het bijzonder om de keuken en badkamer. In deze ruimtes komt veel vocht vrij bij het koken, het nemen van een warm bad of een verfrissende douche, enzovoorts. Wanneer de condens niet afgevoerd zou worden, zou dit voor een ernstige waterschade aan de woning kunnen zorgen. Iets wat je logischerwijs maar al te graag voorkomt! Waterschade komt bijvoorbeeld voor in de vorm van schimmelvorming op de muren van deze ruimtes.

 

Zorg voor voldoende frisse lucht in huis

Een derde reden om voor een goede ventilatie in huis te kiezen, is het feit dat een ventilatiesysteem voor de aanvoer van schone lucht zorgt. De schone lucht maakt het makkelijker om je te blijven concentreren en voorkomt een slaperig gevoel tijdens de dag. Naast het gebruik van een ventilatiesysteem zou je natuurlijk ook voor het openen van ramen kunnen kiezen. In de zomer zorgt dit er echter voor dat warme lucht de woning in kan stromen. ’s Winters is het openen van de ramen onverstandig, vanwege de hoge energiekosten die hieruit voortkomen.