Waarom brandveiligheid van groot belang is

Regelmatig worden we geconfronteerd met hoe verwoestend een brand kan zijn. In het nieuws zien we bijvoorbeeld hoe huizen of zelfs een hele rij onbewoonbaar worden na een brand. Naast dat brand huizen verwoest kost het ook nog ieder jaar levens. De brand zelf is niet alleen levensgevaarlijk, ook de rook die ingeademd wordt kan dodelijk zijn. Sterker nog, het inademen van rook is de belangrijkste doodsoorzaak bij branden. Dit maakt duidelijk hoe belangrijk het is om te zorgen dat je woning veilig is voor brand. Een goede voorbereiding en de juiste maatregelen kan daadwerkelijk het verschil tussen leven en dood betekenen.

Maatregelen tegen brand

Om de juiste maatregelen te kunnen nemen tegen brand is het natuurlijk allereerst belangrijk om te weten welke maatregelen nodig zijn. Wat veel mensen bijvoorbeeld vergeten is dat vluchtroutes een enorm belangrijk aspect zijn voor een brandveilige woning. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren waar rekening mee gehouden moet worden. 

Schakel elektrische apparaten uit na gebruikt. Elektrische apparaten zijn een oorzaak van vele woningbranden. Apparaten die aanstaan kunnen een brand veroorzaken, maar ook op stand-by kan een apparaat vlam vatten. Schakel daarom apparaten uit na gebruik en zeker voor het slapen gaan.

Laat geen kaarsen branden in ruimtes waar niemand aanwezig is. Kaarsen laten branden zorgt voor gezelligheid in huis, maar als er niemand in de ruimte aanwezig is dan wordt een brandende kaars overbodig. Blaas kaarsen daarom altijd uit bij het verlaten van de ruimte, dit kan een brand voorkomen.

Blijf tijdens het koken in de buurt van het gasfornuis. Er ontstaan namelijk ook veel branden tijdens het koken. Door in de buurt van het fornuis te blijven en blusmiddelen zoals een brandblusser of blusdeken binnen handbereik te hebben kan er snel ingegrepen worden als het misgaat..

Voorkom schade en slachtoffers

Er zijn verschillende preventieve maatregelen mogelijk tegen brand. Denk aan rookmelder, noodverlichting en vluchtroutes. Deze maatregelen helpen allemaal om schade te beperken en slachtoffers te voorkomen. De belangrijkste maatregel blijft toch het ophangen van rookmelders. Deze zorgen er namelijk voor dat er in geval van brand vroeg alarm wordt geslagen. Dit betekent dat er ingegrepen kan worden of dat iedereen in veiligheid gebracht kan worden. Vanaf 1 juli 2022 worden rookmelders overigens verplicht voor iedere woonverdieping van iedere woning in Nederland.

Brandblussers

Er zijn verschillende soorten brandblussers op de markt, allemaal met verschillende voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten welke brandblusser gebruikt moet worden in welke situatie. Voor de meeste woningbrandjes is een schuimblusser de juiste keuze. Het voordeel van een schuimblusser ten opzichte van een poederblusser is namelijk dat er weinig schade wordt veroorzaakt tijdens het blussen. In de keuken of bij de frituurpan komen ook nog wel eens vetbranden voor. In dat geval kan er beter gekozen worden voor een vetblusser.