Waarover kun je onderhandelen als je een woning koopt?

Als je een woning wilt kopen dan wil je daar natuurlijk wel een prijs voor betalen die jij deze waard vindt. Als een huis voor een bepaald bedrag te koop staat, dan zal deze prijs lang niet altijd betaald worden hoewel door de krapte op de woningmarkt vaak wel geboden wordt wat men vraagt. Als je eenmaal je zinnen op een bepaalde woning gezet hebt, wil je deze immers wel bemachtigen. Zijn er veel liefhebbers voor een woning dan zal deze niet alleen snel verkocht zijn maar kun je als verkoper ook onderhandelen om zo de prijs te krijgen die jij voor ogen hebt. 

Probeer ook als koper te onderhandelen over de vraagprijs

Een vraagprijs geldt uiteraard voor woningen die reeds bestaan. Als je voor een nieuwbouwwoning gaat, dan wordt daar van tevoren door een makelaar, aannemer of degene die de bouw betaalt een prijs vastgesteld die je daarvoor dient neer te leggen. Daar komen geen extra kosten bij zoals bij een reeds bestaande woning maar je kunt wel altijd proberen te onderhandelen over de prijs. Vind je dat zelf moeilijk, schakel dan iemand met verstand van de woningmarkt in om hulp te bieden. 

Om een indruk te krijgen van de prijzen van nieuwbouwhuizen in een bepaalde regio, is het handig zelf alvast wat research te doen naar andere woningen in een bepaalde regio. Voor de regio van de provincie Brabant kun je dan ook de website van NieuwWonen Natuurlijk Brabant regelmatig bekijken om zo een steeds beter beeld van de gevraagde prijzen van nieuwbouwwoningen te zien. 

Kijk wat er extra gedaan kan worden

Als je bij een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld direct een keuken of badkamer wilt laten zetten die volledig naar jouw smaak is, is onderhandelen daarover vaak goed mogelijk. Jij legt je wensen uit en de aannemer kijkt wat er allemaal kan. Daar hangt uiteraard een kostenplaatje aan vast maar ze zullen het graag voor je doen als dit extra oplevert. Kijk altijd goed wat je er aan wilt en kunt uitgeven en wat de beoogde klus naar jouw idee gaat kosten. Dan kun je namelijk onderhandelen of dit binnen de genoemde prijs past. 

Laat de prijs zakken bij gebreken en achterstallig onderhoud

Bij een reeds bestaande woning kun je onderhandelen over de prijs als er bijvoorbeeld bepaalde gebreken zijn of zaken niet volgens de huidige norm gerealiseerd zijn. Denk aan isolatie, de staat van het dak, hoe de badkamer en keuken eruit zien enzovoort. Is daar voor jou als koper nog aardig wat werk aan, dan betekent dat extra kosten en die kun je met goed onderhandelen van de vraagprijs proberen af te krijgen. Wanneer de woning eenmaal van jou is dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het onderhoud goed op orde houdt. Lees hier meer over waarom het belangrijk is om het onderhoud goed bij te houden