Wat is een houtgestookte hottub?

Weet jij al wat een houtgestookte hottub is? In deze blog vertellen wij jou alles over een houtgestookte hottub. Een hottub kan op meerdere manieren verwarmd worden, één van de manieren om een hottub te verwarmen is doormiddel van hout. Hottubs zijn veel voorkomend in de Scandinavische landen. In Noorwegen, Zweden en Finland heeft bijna elk huishouden een hottub, de hottub wint momenteel in veel huishoudens of tuinen binnen Europa ook veel terrein. De hottub wordt vaak gebruikt om na een koude dag weer lekker op te warmen of om heerlijk te ontspannen na een lange dag!

Waar bestaat een houtgestookte hottub uit?

Een houtgestookte hottub bestaat uit meerdere onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Een houten ombouw, het buitenaanzicht van de hottub.
  • Een kunststoffen badkuip, de binnenkant van de hottub.
  • Een kachel/verbrandingsruimte waar het hout in wordt verbrand om de hottub op te warmen.
  • Een afvoerpijp/schoorsteen om de rook van de kachel/verbrandingsruimte af te voeren.

Daarbij ben je natuurlijk een gevuld bad met water nodig en een paar flinke blokken hout om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.

Hoe werkt een houtgestookte hottub?

Een houtgestookte hottub werkt grotendeels hetzelfde als een bad of jacuzzi. Wanneer het bad vol is gelopen met water is het tijd om het water te verwarmen. Bij een houtgestookte hottub warm je het water op doormiddel van de ingebouwde kachel. In deze kachel verbrand je hout waardoor het water wordt opgewarmd. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat de hottub is opgewarmd. Het water uit de hottub loopt door leidingen van de kachel heen. Op deze manier wordt het water op een natuurlijke manier opgewarmd. De kachel kun je afstellen waardoor je de temperatuur van het water kunt bepalen. 

Waar moet ik opletten bij het kopen van een houtgestookte hottub?

Wanneer je een houtgestookte hottub wilt aanschaffen is het belangrijk om op een aantal punten te letten bij het doen van je aankoop. Het aanschaffen van een hottub doe je niet elke dag! Het doen van de juiste koop is dan ook van groot belang. Laat je adviseren door een specialist en spreek je belangen uit. Belangrijke aspecten voor jouw keuze kunnen zijn: welk bedrag wil ik uitgeven en wat is mijn budget? Of hoeveel personen moeten er in de hottub passen? Als er wordt gekeken naar kwalitatieve aspecten is het belangrijk om te waarborgen dat er een aparte badkuip in de hottub is geplaats, deze badkuip is waterdicht waardoor er geen water uit de hottub zou mogen lekken. Daarbij is het belangrijk dat de afvoerpijp van de kachel de juiste hoogte heeft. Bij een te lage afvoerpijp kun je last krijgen van de rook die de kachel creëert. Ook is het belangrijk dat je de hottub niet onder een raam plaatst, de rook uit de afvoerpijp waait anders regelrecht je huis in. 

Een hottub tip voor jou!

Ga je het water van je hottub verversen? Gebruik het water uit de hottub om bijvoorbeeld je planten in de tuin mee te besproeien.