Wat is epoxy en waarvoor kun je het gebruiken?

Epoxy is polymeer dat gemaakt wordt als vloeistof en kan overgaan in een vaste vorm door een chemische reactie. Epoxy is door zijn grote hechtingsvermogen en hardheid een veelzijdig product. Epoxy wordt voor allerlei toepassingen gebruikt. Van vloercoatings tot delen van vliegtuigen en in de auto-industrie. In dit artikel leer je meer over epoxy en waarvoor je het kunt gebruiken. 

Vloercoatings

Vloercoating werd ontwikkeld voor de industrie, maar we zien het ook steeds vaker terug in woonkamers. Vloercoating is een slijtvaste laag die je over je bestaande vloer kunt aanbrengen. Vloercoating is ideaal als je een betonlook vloer wilt creëren. Vloercoating kan over ieder bestaand vloeroppervlak worden aangebracht en is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Gebruik je vloercoating, zorg dan wel dat het oppervlak recht is, anders zie je dit terug in het eindresultaat. 

Epoxy giethars

Epoxy giethars kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Heb je een houten tafel? Dan is epoxy giethars perfect om het houten tafelblad te beschermen. Met epoxy giethars kun je ook kunstobjecten ingieten of kieren afdichten. Daarnaast kan het gebruikt worden als coating of afdeklaag. Het is een goede vulstof die snel en makkelijk uithardt en dan zeer sterk is.

Waaruit bestaat epoxy?

Epoxy bestaat uit twee componenten. Een hars en een harder. De hars is de epoxy en de harder reageert daar chemisch mee. Epoxy giethars is helder en reukloos. De harders zijn donker en hebben een sterke ammoniak-achtige geur. Als de twee componenten worden samengebracht gaan ze chemisch reageren en een verbinding aan. Na de reactie ontstaat er een stijf en hard polymeer materiaal. Dit wordt thermoset plastic genoemd. Na de uitharding blijft het materiaal altijd hard en dit verandert niet door hitte. Door zijn hardheid wordt epoxy ook vaak als twee-componentenlijm gebruikt.