Wat je kunt doen om thuiswerken prettig te maken

Op dit moment werken we zo veel mogelijk thuis. Dat komt natuurlijk door alle maatregelen die genomen zijn. Elke thuiswerkplek ziet er anders uit. De een heeft een kamer over in huis en deze omgetoverd tot kantoorruimte, de ander werkt aan de eettafel. Maar hoe zorg je er nu voor dat het thuiswerken prettig wordt? Voor jou, maar ook voor de mensen om jou heen? We geven je graag een aantal tips. 

Maak afspraken

Werk je samen met jouw partner thuis? Dan is het verstandig om afspraken met elkaar te plannen. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over wat te doen wanneer je een vergadering hebt. Probeer daarom zoveel mogelijk de agenda’s op elkaar af te stemmen, zodat je niet op hetzelfde moment een vergadering hebt. Dat is bijvoorbeeld erg lastig luisteren als je ook nog eens allebei aan de eettafel werkt. Kunnen jullie er echt niet om heen en hebben jullie allebei op hetzelfde moment een vergadering? Kijk dan of je ergens in een andere ruimte een soort werkplek kunt creëren. 

Houd werk en privé zoveel mogelijk gescheiden

Doordat je thuiswerkt zul je merken dat de lijn tussen werk en privé erg dun wordt. Hierdoor zul je eigenlijk 24/7 met jouw werk bezig zijn. Zeker wanneer je altijd tegen jouw werk aan zit te kijken omdat de computer op de eettafel staat. Om dit te voorkomen is het verstandig om ‘s avonds de spullen op te bergen, net zoals je jouw laptop inpakt wanneer je klaar bent op kantoor. Hierdoor is de eettafel ‘s avonds weer waar deze voor bedoeld is; om aan te eten. Heb je wel een aparte ruimte in huis waar je aan het werk bent? Dan kan het bijvoorbeeld helpen om een kaars als symbool van de werkdag te gebruiken. Steek hem ‘s ochtends aan als je gaat werken en blaas hem ‘s avonds uit als de werkdag voorbij is. 

Zorg voor een goede werkplek

Het is goed om de werkplek zoals je deze gewend bent op kantoor thuis na te bootsen. Zorg dat je een goede bureaustoel hebt, een bureau en als je normaal met twee beeldschermen werkt, neem deze dan mee van kantoor. De houding is namelijk enorm belangrijk. Als je de hele dag, dag in dag uit op een slechte stoel aan het werk gaat, zul je op den duur lichamelijke klachten krijgen als rugpijn en nekpijn. 

Echt moeite met thuiswerken?

Heb je echt moeite met thuiswerken? Kijk dan of er een mogelijkheid is dat je op sommige dagen toch naar kantoor kunt. Ons kantoor zit bijvoorbeeld in een bedrijfsverzamelgebouw waar je regelmatig mensen tegenkomt. Bij ons is het dus niet mogelijk dat iedereen naar kantoor komt, omdat het daar te klein voor is. Wij hebben onderling een schema gemaakt wie welke dag naar kantoor gaat om toch een beetje de sleur te doorbreken.