Wat verstaan we onder tuinaanleg?

Niet alleen nieuwe tuinen worden aangelegd. Bij menige gaat de tuin volledig op de schop. De tijd dat de achtertuin op het zuiden, en dan die tuin volledig bestraten ideaal is, is voorbij. Door de veranderingen in het klimaat moet vooral de tuin anders, en vaak volledig opnieuw aangelegd worden. Maar wat verstaan we onder tuinaanleg?

Veel meer grondwerk dan voorheen

Vroeger was tuinaanleg in Aalsmeer egaliseren. Nette tuinen waren te vergelijken met een biljartlaken zo vlak. Als er een afwijking in de hoogte was, dan was er een border tegen de gevel en een vijver. Vergeet hierbij niet dat je hier ook weer vijverbenodigdheden voor nodig hebt. De tuinen van nu krijgen veel sterker een hoogteverschil met de grond. Zomerse plensbuien zijn van alle tijden, maar de buien zijn heftiger en houden iets langer aan. De tuin moet al dat water kunnen bergen. Als de bodem teveel bestrating heeft kan al dat regenwater alleen maar weglopen met het risico dat er ergens een kelder volloopt. Er moet dus minder bestrating komen zodat de aarde regenwater kan absorberen, en in die aarde is een zink of greppel geen overbodige luxe. Mocht de aarde door de heftigheid en de duur van de bui niet meer kunnen absorberen, wat al snel is, dan loopt het water naar het laagste punt. De zink of de greppel is dan tijdelijk een waterpartij in de tuin. Het is dus heel anders dan vroeger. Wat verstaan we tegenwoordig onder tuinaanleg? Heel veel grondwerk.

Nieuwste trends of een tijdloze tuin?

Het is zo aantrekkelijk om bij tuinaanleg de nieuwste trends toe te passen. Dit is logisch, in tv-programma’s over klussen in en om het huis worden kijkers lekker gemaakt om producten te kopen. Helaas zijn er op tv veel verkeerde voorbeelden. De tuin is dan nieuw mooi, maar over twee jaar ziet de tuin er niet meer uit. Aangezien een tuin een duurzaam iets is, is vooruit kijken belangrijk. Het is misschien wel het beste antwoord op de vraag; wat verstaan we onder tuinaanleg? Een tuin klaarmaken voor de toekomst. Een tuin aanleggen wat zomerse plensbuien kan verdragen maar ook een regenton heeft om tijdens droge periodes de planten te kunnen onderhouden. Er is wel één trend die het overwegen waard is. De boom in de tuin is helemaal terug van weggeweest. Een boom koelt niet alleen je eigen achtertuin af, maar de hele stad. Dus wat verstaan we onder tuinaanleg? Een tuin klaarmaken voor de toekomst zodat het er jaren tegenaan kan, wat voor zomerweer we ook krijgen.