Wat zijn de voor- en nadelen van een kookeiland?

Bijzonder veel mensen die met het idee spelen om een nieuwe keuken te realiseren denken daarbij ook aan de realisatie van een kookeiland. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Gebruikmaken van een eiland zorgt er in de praktijk namelijk voor dat je bent verzekerd van menig aantal interessante voordelen. Dit gezegd zijnde is er ook wel een keerzijde aan de medaille verbonden. Hoe dan ook, ben jij ook aan het overwegen om gebruik te gaan maken van een kookeiland in jouw keuken? Verdiep je dan absoluut even in de voor- en nadelen die zijn terug te vinden hier op deze pagina! 

 

  • De belangrijkste voordelen van een kookeiland 

 

Dat de realisatie van een kookeiland in een keuken door de jaren heen zoveel populairder is geworden hoeft helemaal niet te verbazen. In eerste instantie wordt er op deze manier namelijk ongelofelijk veel werkruimte gecreëerd. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er verschillende mensen tegelijk in de keuken aan de slag kunnen gaan. Een ander voordeel heeft betrekking tot het feit dat er ongelofelijk veel opbergruimte ontstaat. Tel daar ook nog eens bij op dat een kookeiland zorgt voor een mooie ontmoetingsplek en dat ze in de praktijk een sfeerbepalend element vormt en het mag duidelijk zijn dat een kookeiland in de praktijk het overwegen steeds meer dan waard is. 

 

  • Met welke nadelen moet er rekening worden gehouden?

 

De vele interessante voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van een kookeiland zorgen er uiteraard voor dat bij veel mensen de keuze al snel is gemaakt. Dit gezegd zijnde is het zo dat er ook wel enkele nadelen bestaan. Omdat je over alle informatie moet beschikken om een echt goede keuze te kunnen maken hebben we ook de nadelen voor je op een rijtje gezet:

 

  1. Een kookeiland vereist (iets) meer ruimte in vergelijking met een hoekkeuken;
  2. Kookeilanden hebben een open karakter en vereisen dus vaker opruimen; 
  3. Er dienen leidingen onder de vloer te worden aangelegd;

 

Een kook eiland realiseren in een bestaande keuken waar eerst een andere indeling voor werd gebruikt is in de praktijk ook niet altijd even eenvoudig. In het bijzonder het feit dat er leidingen in de vloer aanwezig moeten zijn kan op dit vlak een doorn in het oog betekenen van de mensen die eigenaar zijn van het pand. Hou hier dus absoluut rekening mee. 

 

  • Is een kookeiland voor jouw keuken wel geschikt of niet?

 

Door speciale aandacht te besteden aan zowel de voor- als de nadelen van een kookeiland zal je voor jezelf kunnen uitmaken of je deze nu al dan niet interessant vindt. In ieder geval moet er altijd rekening worden gehouden met de hoeveelheid aan ruimte die beschikbaar is. Het klopt helemaal niet dat een kookeiland alleen maar tot haar recht kan komen in een omvangrijke keuken, maar er dient uiteraard wel voldoende plaats beschikbaar te zijn. Is dat niet het geval? Dan is het mogelijk dat je in een mum van tijd heel wat praktische nadelen zal ondervinden aan jouw keuken en dat is uiteraard niet echt de bedoeling.