Wat zijn de voordelen van led lampen?

Ledlampen zijn energiezuinig, dat is natuurlijk voor de hand liggend maar het is wel de waarheid. Bijvoorbeeld bij een ledlamp bespaar je al snel 80 tot 90 energie. Gloeilampen zijn de grote energieverbruikers.

Een normale gloeilamp heeft ongeveer een levensduur van 2000 branduren en een ledlamp van wel 80.000 branduren. De ledlamp produceert bijna geen warme bij een gloeilamp gaat de energie verloren aan warmte. In het begin is het soms even slikken bij de aankoopprijs  van een led lamp vergeleken met een gloeilamp. Hiertegenover staat dat de led lamp qua bijna 3 x zoveel branduren maakt. Hierdoor verdien je de led lampen gemakkelijk terug in de toekomst. Je hebt allemaal weleens een reclame gezien over dat we te veel CO2 uitstoten, als je een ledlamp koopt dan wordt er minder CO2 uitgestoten dat komt doordat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn. Dus het is voor je portemonnee uiteindelijk goedkoper en voor het milieu? Jazeker nu heb je genoeg redenen om een led lamp te kopen.

 

Verschil tussen de gloeilamp en een led lamp

De gloeilamp mag niet meer verkocht worden de komende jaren, er gaat ieder jaar een verbod in voor een lager wattage. De gloeilampen zullen hierdoor als eerste uit de markt gaan. De led lamp gaat veel langer mee en verbruikt maar 10% van wat een gloeilamp nodig heeft voor zelfde lichtopbrengst Daarnaast geeft het erg mooi licht tegenwoordig.

Dankzij de lage totale kosten en lange levensduur zullen ledlampen in de toekomst waarschijnlijk veel van de andere lampsoorten gaan vervangen Steeds meer mensen en zelfs steden gaan over op ledverlichting. In verkeerslichten hebben ze zelfs al de groeilamp helemaal vervangen door led lampen.

 

Nog wat extra tips:

  • Let op ‘Lumen’ in plaats van Watt. Lumen geeft de daadwerkelijke lichtopbrengst weer; iets wat Watt niet doet;
  • Goedkoop is duurkoop, gaat bij led-verlichting wel op;
  • Uiteindelijk bespaar je op ledverlichting door er jaren mee te doen en uiteindelijk een lagere energierekening te hebben. Dan is het naar mijn mening de investering waard om iets meer geld neer te leggen.