Welke dekbed past het beste bij jou?

Omdat je ongeveer 30 procent van je leven al slapend doorbrengt is een gezonde nachtrust van uiterst belang. Daarbij denken we vaak in eerste instantie aan een goed hoofdkussen en een degelijke matras, maar vergeet zeker niet je dekbed! Een goed dekbed is van groot belang. Een keuze maken is niet evident, want er zijn veel verschillende opties beschikbaar. Goedkope en dure dekbedden, dikke en dunne dekbedden, en veel meer . Hoe maak je die keuze? Hieronder geven wij je alvast meer informatie.

De verschillende soorten
Een bekende en populaire soort van dekbedden zijn de donzen dekbedden, deze dekbedden zijn gevuld met veertjes van bijvoorbeeld eenden. Ze hebben als voordeel dat ze warm en licht in gewicht zijn, ook zijn ze vaak duurzamer. Daartegenover staat dat donzen dekbedden vaak prijzig zijn en het moeilijk is om ze zelf te wassen. Een bijkomend nadeel kan zijn dat de vulling vervaardigd wordt van een dierlijk product.

Synthetische dekbedden zijn nog een andere optie. Hun voordeel is dat ze goedkoper zijn dan donzen dekbedden en je ze met de hand kan wassen. Bovendien zijn synthetische dekbedden licht in gewicht. Synthetische dekbedden hebben wel een lagere isolatiegraad.

Buiten de meest gekende opties zijn er ook dekbedden met andere soorten vullingen. Zo heb je een wollen dekbed, een dekbed gevuld met katoen of tencel. Naast de soorten vullingen kan je kiezen uit verschillende soorten warmteklassen. Dekbedden worden verdeeld in 4 warmteklassen, waarbij klasse 1 staat voor de warmste klasse. De warmteklasse van een dekbed kan je meestal terugvinden op de verpakking.

Een keuze aan maten 
Dekbedden bestaan in allerlei verschillende maten. De keuze van een maat , hangt af van de grootte van je bed. Als je over een eenpersoonsbed beschikt is 140 cm de standaard maat . Bij een tweepersoonsbed is dat 200 cm. Als je over een groter formaat bed beschikt, bestaan er opties om een dekbed aan te schaffen van 240 cm of 260 cm groot. Let wel op : bij de aanschaf van een dekbed is het aangeraden dat je dekbed 20 cm langer is dan jouw eigen lengte.

Hieronder de meest voorkomende combinaties van lengte- en breedtematen:

-Dekbed van 140×200 centimeter
Dekbed van 220×200 centimeter 
Dekbed van 240×220 centimeter 

Deze maten bieden een overzicht van de meest voorkomende dekbed formaten. Als je formaat hiervan afwijkt , zal het aanbod aan dekbedovertrekken aanzienlijk minder zijn.