Werkster in dienst nemen

cleaning-532409_960_720

Een werkster verricht alle huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, strijken, boodschappen doen, stofzuigen en wassen en neemt deze taken van jou over. Je kunt een werkster voor 1x per week, maar ook voor meerdere keren per week in dienst nemen. Dit is afhankelijk van hoeveel hulp je nodig hebt. Je betaalt de huishoudelijke hulp per uur. Bijna twee derde van de werksters werkt zwart. Als je zwart werkt, betaal je geen belasting en geen sociale premies. Het kan hierdoor goedkoper zijn om een werkster zwart in dienst te nemen, maar het heeft ook nadelen. Als je de belastingdienst door heeft dat er iemand bij jou zwart werkt, kan dit jou en de werkster een flinke boete opleveren.

Een werkster die zich netjes bij de belastingdienst aanmeldt, werkt wit. Wit werken is de legale manier van werken. Het is veel beter om een witte werkster in dienst te nemen. Een witte werkster is betrouwbaarder en je kunt geen boete krijgen. Je moet ook bij de belastingdienst melden dat je gebruikmaakt van een witte werkster. Door de ‘vrijgesteld huispersoneel’ regeling is een witte werkster niet duurder dan een zwarte werkster. Door deze regeling kan een werkster drie dagen in de week huishoudelijke taken uitvoeren, zonder dat daar premies en loonbelasting over afgedragen hoeft worden. Ook hoeft de werkster geen btw te heffen en hoeft de werkster zich niet in te schrijven bij de KvK. Bij meer dan drie dagen in de week moet de werkster wel loonbelasting en premies afdragen.

Wettelijk gezien moet je een arbeidsovereenkomst afsluiten als je de werkster in dienst neemt. Deze overeenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk zijn. In deze overeenkomst staan de afspraken over de werktijden, de werkzaamheden, het bedrag en de manier van uitbetalen. Als je een werkster inhuurt, dien je zelf te zorgen voor de schoonmaakmiddelen, een schoonmaaktrap en schoonmaakhandschoenen. De arbeidsovereenkomst kan op elk moment worden beëindigd, je hoeft geen ontslagregeling te treffen.