Zo bereid je je huis voor op een bezichtiging

Een bezichtiging van je woning is heel belangrijk. Hiermee kun je namelijk de verkoopkansen beïnvloeden. De kijker is op basis van de foto’s en de beschrijving van je huis enthousiast geraakt, en het is dus belangrijk om deze verwachtingen waar te maken. Tijdens de bezichtiging krijgt de kijker een eerste indruk over je woning, en deze moet natuurlijk wel positief zijn. Zorg er daarom voor dat je huis er verzorgd, licht en schoon uitziet. In deze blog geven we je een aantal handige tips om je huis goed voor te bereiden op een bezichtiging.

Schoon en opgeruimd

Ten eerste is het belangrijk dat het huis schoon en opgeruimd is. Als de kamers niet te vol staan, lijkt het huis namelijk lekker ruim. Zorg er dus voor dat je overbodige meubelstukken weghaalt, dat speelgoed ver uit het zicht ligt en dat er niet te veel decoratie in huis staat. Bovendien moet het huis fris ruiken en er schoon uitzien. Maak spiegels dus vlekkeloos schoon, zorg dat er geen enkel stofje meer in huis ligt en kijk het hele huis na op spinnenwebben.

Voorkom kleine gebreken

Gebreken aan je huis, hoe klein ze ook zijn, kunnen je kijkers negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om een aantal dingen na te gaan. Werken alle lampen nog? Zitten alle plinten, trapleuningen en deurgrepen goed vast? En klemmen de ramen en deuren niet? Ook lekkende kranen, gaten in muren, en kapotte apparatuur moeten worden gerepareerd. Ook buiten moeten er een aantal zaken worden gecontroleerd. Test de buitenverlichting, geef de kozijnen en de voordeur een mooi likje verf en repareer verzakkingen in het terras.

Licht

Licht is ontzettend bepalend voor de sfeer in huis. Doe jaloezieën dus omhoog en laat gordijnen open. Zo valt er lekker veel licht binnen. Heb je een ruimte waar maar weinig licht naar binnen komt? Laat dan de deur open, zodat er licht binnenvalt vanuit een andere kamer. In de avond kun je het beste in alle kamers de lichten aandoen en gebruik maken van sfeerverlichting zoals kaarsen.

Geuren

Het huis moet er niet alleen schoon uitzien, maar ook fris ruiken. Zet ramen en deuren dus open om onaangename geurtjes te verwijderen en plaats verse bloemen op de tafel. Ook kun je een verse pot koffie zetten of een appeltaart bakken voor een warme, huiselijke geur.

Comfort en rust

Ook comfort en rust zijn erg belangrijk tijdens een bezichtiging. Als de kijkers zich comfortabel voelen en het is rustig in huis, kunnen ze zich namelijk echt focussen op de woning. Zorg dus voor een comfortabele temperatuur door in de winter de verwarming aan te zetten en in de zomer de ramen te openen. Ongeveer 20 graden in de woonvertrekken is ideaal. En in de badkamer mag het altijd koel zijn. Zet bovendien de radio en de televisie uit. Heb je kinderen of huisdieren? Breng deze dan heel even naar de oppas, zodat het echt rustig is in huis.

Vriendelijkheid en eerlijkheid

Tot slot is het belangrijk om de kijkers vriendelijk en eerlijk te woord te staan, en de tijd te nemen voor de bezichtiging. Zo zorg je ervoor dat de kijkers zich comfortabel voelen in je huis. De kijkers zullen hoogstwaarschijnlijk een heleboel vragen hebben. Geef eerlijk antwoord op al deze vragen en meld gebreken die het wooncomfort beïnvloeden aan de kijkers. Vind je het fijner als een makelaar deze taak van je overneemt? Dat kan natuurlijk ook! Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij een makelaar in Roosendaal.