Zo hou je je huis lekker fris in de zomer

Is het bij jou thuis in de zomer ook altijd zo warm? Overdag is er geen koel plekje te vinden om je terug te trekken en ‘s nachts lig je te baden in het zweet. Hoe lekker zou het zijn als je je huis er op kunt voorbereiden en jij dit jaar lekker koel binnen kunt zitten? In dit artikel geef ik je 3 tips hoe je je huis zomerproof kunt maken.

Hou je ramen en deuren dicht

Het is misschien niet zo gezellig, maar probeer overdag zoveel mogelijk dicht te houden. Dat wil zeggen dat je je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht doet. ‘s Nachts koelt het wat af en dan kun je best een raampje openzetten om het wat te laten luchten (hou hierbij wel rekening met de veiligheid). 

Investeren in airconditioning en ventilatoren

Ieder jaar haal je weer die oude ventilator van boven die eigenlijk alleen maar werkt als je er recht voor gaat zitten. Het huis wordt hier niet perse koeler van. Wil je echt meer koelte creëren in huis, dan is het te adviseren om te investeren in een goede airconditioning. Een airco zorgt ervoor dat je huis over het algemeen koeler wordt en is vaak, in tegenstelling tot een ventilator, geluidloos. Hierdoor kan het ook erg handig zijn voor in je slaapkamer. Door het hele land zijn er partijen die een airconditioning netjes voor je kunnen monteren, waardoor het geen lelijk blok in je interieur is. Woon je bijvoorbeeld in Hoogeveen, zoek dan eens op airco in Hoogeveen en lees je in. Wil je hier niet zoveel geld in investeren of woon je in een huurhuis? Dan kun je natuurlijk ook gewoon voor een goede ventilator gaan. Zorg dat je deze op tijd in huis hebt, want in de zomer wil iedereen er één (of meerdere). 

Zorg voor goede zonwering

Naast dat je je ramen en deuren overdag het beste dicht kunt laten om warme lucht buiten te houden, is het ook aan te raden om goede zonwering aan te schaffen. Denk hierbij aan een zonnescherm of zonnescreen voor dat ene raam waar de zon altijd fel naar binnen schijnt. Dit houdt de zonnestralen grotendeels tegen, waardoor het al een stuk koeler is in huis. Wil of mag je geen zonnewering aan de buitenkant van je huis plaatsen? Doe dan je gordijnen dicht wanneer de zon op het raam schijnt. Dit scheelt al een heleboel.