Zo verwijder je oud gras

Als je een nieuw gazon in je tuin wilt, maar hier nog oud gras ligt, dan moet je dat oude gras er eerst uit halen. Maar ook als je oude gazon slecht onderhouden is, of wanneer je net een huis hebt gekocht en er gras ligt, maar je eigenlijk helemaal geen grasgazon in je tuin wil, zou je het gras eerst moeten verwijderen. Zo zijn er dus talloze situaties te bedenken waarin je oud gras wilt verwijderen en dan is het wel zo handig als je weet hoe je dit moet aanpakken. Je zou er natuurlijk een professioneel bedrijf voor in kunnen huren, maar wist je dat je het ook eigenlijk makkelijk zelf kunt doen? Met speciale machines die bedoeld zijn om oud gras te verwijderen of handmatig met spade en schop kom je al een heel eind.

Gras verwijderen

Als je oud gras wil verwijderen, dan zul je eerst de zoden moeten snijden. Dit kan met een machine worden gedaan, de zogeheten zodensnijder. Deze zodensnijder kun je kopen, maar ook huren bij verschillende bouwmarkten en verhuurbedrijven. Deze snijder lijkt op een grasmaaier, maar in plaats van grasmaaien snijdt ‘ie zoden vanaf de bodem. Zijn de zoden eenmaal los gesneden? Dan hoef je ze nog enkel op te rollen en af te voeren met een aanhangwagen. Wil je de graszoden liever handmatig verwijderen? Dan kun je dit doen met een spade, waarmee je de graszoden afsteekt. Houd er wel rekening mee dat dit zeer intensief is en veel tijd en moeite kost. Om deze redenen kiezen veel mensen er liever voor om grasmatten van een groot gazon machinaal te verwijderen met de zodensnijder.

Wortels verwijderen

Als je eenmaal het gras zelf weggehaald hebt, dan blijft er nog een laag wortel over. Deze laag bevat de graswortels en soms ook onkruid en beide kun je losmaken met een speciaal daarvoor bedoelde machine, genaamd de grond frees. De grond frees maakt de wortels los van de aarde, waardoor je ze gemakkelijk kunt weghalen met een schep. Ook maakt een grond frees de grond wat luchtiger en egaler. Geen grond frees tot je beschikking? Dan kun je de wortels ook handmatig verwijderen met een schep, waarmee je de wortels uitschept. Houdt er wel rekening mee dat dit soms wel een flink klusje kan zijn als je te maken hebt met diepliggende wortels. Bovendien loop je met het handmatig verwijderen van de wortels ook een grotere kans dat je niet alle wortels goed verwijdert. Dit kan een probleem vormen wanneer je een nieuw gazon of tegels erbovenop op legt, want dan zal het oude gras of onkruid hier doorheen groeien.

Klaar! En nu?

De oude grasmatten kun je opgerold naar een containerpark brengen als je een aanhanger hebt, maar dan moet je er wel voor zorgen dat er niet teveel aarde aan de grasmatten zit. Hergebruiken van de graszoden is ook mogelijk. Ben je van plan om de grasmatten aan iemand anders te geven die ze in de tuin wil leggen, dan kun je er het beste wel wat aarde aan laten zitten.