Zonnepanelen offerte aanvragen: Waar let je dan op?

Door de klimaatveranderingen zoeken mensen steeds meer naar groene energievoorzieningen. Zonnepanelen kunnen hier een goede optie zijn. Ze leveren u gratis stroom van het dak en u kunt uw geld na 6 tot 7 jaar alweer terugverdiend hebben. Maar waar moet u op letten bij een offerte voor zonnepanelen?

Installatie van zonnepanelen
Ten eerste de prijs per paneel, het installeren van 12 normale zonnepanelen kan al rond de 5000 euro kosten. Dit geldt kunt u dus al binnen een aantal jaar terugverdienen en eventueel zelfs nog verkorten door btw terug te vragen. Dit kunt u soms doen bij uw gemeente die hiervoor speciale subsidieregelingen heeft wat al gauw kan oplopen tot 21% teruggave van btw. Daarnaast is het zo dat bij een grotere installatie het relatief goedkoper wordt dan als u maar 6 panelen plaatst. Het aanschaffen en installeren van de panelen is duur dus kijk ook goed naar de garantie op de panelen en de installatiegarantie.

Opbrengst van zonnepanelen
Naast de prijs is het ook belangrijk hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Met normale zonnepalen heeft u met 10 stuks al gemiddeld een jaaropbrengst van 3000 kWh. Dit is al genoeg voor de meeste huishoudens van Nederland maar dit verschilt per situatie, dus ook voor u eventueel. U kunt daarbij ook bedenken of u in de nabije toekomst meer stroom gaat gebruiken, dan zou u kunnen investeren in een grote installatie. Denk hierbij aan een elektrische auto of een warmtepomp in het huis.

Soort zonnepanelen
Daarnaast is de soort zonnepaneel dat u aanschaft ook bepalend voor u rendement. De meest voorkomende zijn de polykristallijne en monokristallijne. Het kwaliteitsverschil tussen deze twee is vrij klein. Monokristallijne bieder de hoogste vermogens maar dat verschil is klein en daarom zijn vaak de polykristallijne net wat meer waar voor je geld. Naast dit rendement en vermogen van de panelen is het ook aangeraden om te kijken naar de verwachte levensduur van de panelen. Zonnepanelen zijn een dure investering dus u wilt ze zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Dit is tevens ook goed voor het milieu wanneer een zonnepaneel langer meegaat.

De juiste hellingshoek voor zonnepanelen
Als laatste is het ook belangrijk om na te kijken of uw dak geschikt is voor de zonnepanelen. De optimale hellingshoek is 35 graden maar tussen de 20-50 graden zijn de panelen ook nog rendabel. Daarnaast is de richting van uw huis deels bepalend voor de maximale opbrengst. Richting het zuiden gericht is het ideaalste maar naar het oosten of westen kan ook nog rendabel zijn.

Bron: dakscanzonnepanelen.nl