Zwembadoverkapping: noodzaak of luxe?

De vraag of een zwembadoverkapping overbodige luxe of pure noodzaak is, hangt af van jouw wensen. Een zwembad in je tuin is natuurlijk al een luxe op zich, want je kunt op ieder moment een frisse duik nemen. Maar zo’n duik is niet zo fris meer als het water niet helder en schoon is. Met een zwembad komt daarom ook noodzakelijk schoonmaakwerk en onderhoud kijken. Dankzij een pomp krijg je een gedeelte van het schoonhouden al makkelijk gedaan. Echter krijg je met zo’n pomp de drijvende viezigheid zoals bladeren en insecten niet snel weggewerkt. Een overkapping kan daarom een uitkomst bieden. 

Vallende bladeren 
Er bestaan allerlei soorten zwembadoverkappingen. Een afdekfolie of -zeil is de goedkoopste manier om drijvende vervuiling van je zwembad weg te houden. Zo’n afdekzeil is meestal heel makkelijk neer te leggen en je kunt het ook weer makkelijk verwijderen. Het nadeel is echter wel dat wanneer er op het afdekzeil al veel bladeren liggen, het nogal moeilijk wordt om het zeil inclusief de bladeren van het zwembad af te halen. Bovendien moet je ergens de ruimte hebben om het zeil neer te leggen als je hem moet schoonmaken, want na een tijdje komen er algen op en dat wil je natuurlijk niet in je zwembad hebben. 

Wat je ook kunt doen, is een koepelvormige zwembadafdekking (laten) installeren over je zwembad heen. Het voordeel van zo’n overkapping is dat er geen bladeren in het zwembad kunnen vallen tijdens de herfst. Ook kun je dankzij zo’n overkapping, mits hij groot genoeg is, het hele jaar door genieten van een warm zwembad! Als je een handige klusser bent, kun je zelf een overkapping ontwerpen en bouwen rondom je zwembad, maar uiteraard kun je dit ook laten uitbesteden. Af en toe kun je op het internet een zwembadoverkapping kopen, die je verder zelf moet installeren. 

Alleen in de zomer of alle seizoenen? 
Wanneer je alleen in de zomer gebruikmaakt van het zwembad, zal een afdekzeil de makkelijkste oplossing zijn. In de zomer kun je een zeil met bubbels gebruiken, want dit houdt het zwembad schoon en warmt het water op als de zon erop schijnt. Verder kun je ook kiezen voor zwembadafdekkingen die het gehele jaar door je zwembad proper houden. Deze overkappingen worden over het zwembad heen geplaatst en bestaan in heel veel soorten, materialen en maten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een schuifbare zwembadoverkapping: deze handige overkapping zorgt ervoor dat een gedeelte van je zwembad altijd overkapt zal zijn.